• slide
  slide

PoxClin® пена

 • ја лади и смирува кожата
 • брзо го ублажува чешањето
 • ја намалува можноста за појава на трајни лузни

Од првиот ден на појава на осип, симптомите можат да се ублажат со употреба на пената за разладување PoxClin®. Со намалување на јадежот се намалува чешањето. Колку помалку се чешаме се намалува можноста за појава на трајни лузни или секундарни инфекции.

Повеќе за производот

Мапа на инфицираност со овчи сипаници

Варичела или овчи сипаници е заразна болест. На мапата можете да проверите дали во вашето место во тек на последната недела се појавиле овчи сипаници. Ако заболелео вашето дете, на мапата впишете ја вашата улица и место.

Овчи сипаници – Дали знаевте?

 • Дури 50% од децата прележуваат овчи сипаници до 2 годишна возраст, а до 5 години тој процент расте до 95%.*
 • За овчите сипаници постои вакцина која во некои земји е дури и задолжителна. Можат да се вакцинираат и деца и возрасни.
 • Овчите сипаници се многу опасни за трудниците, особено во првото тромесечие кога вирусот пренесен на фетусот може да предизвика сериозни оштетувања на фетусот или дури и прекин на бременоста.

 

*Извор: Seroprevalence varicella (RIVM NL)

 • 90% од подложните луѓе при контакт заболуваат.
 • Децата ги прележуваат овчите сипаници многу полесно од возрасните.
 • Постои мал број на луѓе кај кои овчите сипаници можат да се повторат.
 • Овчите сипаници и лековите на база на ацетилсалицилна киселина не одат заедно. Негативната интеракција може да предизвика Рејев синдром, кој кај децата може да остави тешки последици на мозокот и црниот дроб.